کانونی مسجدی که فضای اندیشه‌ورزی و پژوهش را برای جوانان ایجاد کرده است

کانونی مسجدی که فضای اندیشه‌ورزی و پژوهش را برای جوانان ایجاد کرده است

تاریخ انتشار : ۲۰ دی ۱۴۰۱
کانون فرهنگی‌هنری کوثر با مرکز تربیت، واحد رسانه و هیئت اندیشه‌ورز توانسته فضای فرهنگی و مطالعاتی جذابی را برای بچه‌های محله قنات‌کوثر فراهم کند؛ نیروهای متعهد و انقلابی و تولیدات ارزشی در فضای مجازی از دستاوردهای این کانون مسجدی است.

به گزارش خبرنگار گروه مسجد و کانون‌های مساجد خبرگزاری شبستان، منطقه قنات کوثر جزو مناطقی در تهران است که بنای آن در دهه شصت گذاشته شد و به گفته اهالی آن، در ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی اصلا چنین منطقه ای وجود خارجی نداشت.

 

توسعه منطقه قنات‌کوثر پیرامون مسجد جامع الکوثر

وقتی کم‌کم منطقه قنات کوثر و محلات اطراف آن گسترش یافتند، جمعی از متدینان به فکر تاسیس مسجدی در این منطقه افتادند و در این زمان، حجت الاسلام والمسلمین علی مطهری، نماینده سابق مجلس شورای اسلامی آستین های همت را بالا زد و با کمک خیران و مردم منطقه، مسجد جامع الکوثر را تاسیس کرد. وقتی از بزرگراه شهید باقری یا شهید زین الدین به سمت قنات کوثر حرکت می کنید، مناره های بسیار بلند مسجد جامع الکوثر خودنمایی می کند. چنین معماری درست در مسیر ساخت محلات شهری پیرامون مسجد است. همچنان که دور تا دور این مسجد، مراکز فرهنگی و اقتصادی واقع شده اند که برخی از آنها از رقبات مسجد هستند.

 

 

 

وقتی این مسجد تاسیس شد کم کم ساختمان آن توسعه یافت و به دلیل پشتوانه مالی‌ای که به دلیل دوراندیشی بانیان این کار خیر به ویژه حجت الاسلام والمسلمین مطهری، درآمد مناسبی برای این خانه خدا وجود دارد، توسعه مسجد جامع الکوثر به سرعت انجام گرفت.

 

مسجد جامع الکوثر از جمله مساجدی است که در همان ابتدای تاسیس آن، دارای خیریه خوبی برای دستگیری از نیازمندان شد و امروزه به گفته سوری، که در دفتر امام جماعت مسجد جامع الکوثر، فعالیت دارد و به نوعی مسئولیت هیئت امنای این مسجد را انجام می دهد، اکنون این خیریه به مرکز نیکوکاری تبدیل شده است. دفتر این مرکز در حیاط این مسجد واقع شده است.

 

دفتر امام جماعت مسجد جامع الکوثر نیز در حیاط این مسجد و در کنار شبستان آن واقع و طبق بنری که کنار آن نصب شده است، همه روزه آماده دریافت وجوهات شرعی (خمس، زکات و رد مظام) و نذورات و سایر امور است. حجت الاسلام والمسلمین مطهری که نماینده مردم زرند و کوهبنان در مجلس شورای اسلامی بود تقریبا همه روزه در مسجد جامع الکوثر حاضر می شود و ضمن دنبال کردن امور این خانه خدا، به سوالات مردم در حوزه های مختلف پاسخ می گوید و برای رفع مشکلات آنان تلاش می کند.

 

مسجد جامع الکوثر پایگاه بسیج بسیار فعالی به نام شهید «حسین یساول» دارد. این پایگاه در حوزه مقاومت بسیج 153 عاشورا ناحیه مقاومت بسیج کربلا همکاری دارد. از نقاط قوت این مسجد همکاری مستمر اهالی آن از جمله بسیجیان با سایر نیروها است.

 

نقش مهم سالن فرهنگی در برگزاری دوره‌های تخصصی

مسجد جامع الکوثر به دلیل فعالیت تخصصی در همه زمینه ها دارای سالن فرهنگی نیز است که برخی از جلسات و دیدارها در آن صورت می گیرد. این سالن در سال 1398 به همت امام جماعت و بچه های بسیجی و کانونی و البته همراهی هیئت امنا تاسیس شد. از زمانی که این سالن راه اندازی شد، بسیاری از جلسات در آن برگزار می شود موضوعی که در کاهش برخی اختلافات بسیار ناچیز موثر بوده است. عموماً وقتی برخی از جلسات آموزشی و فرهنگی نهادهای مسجدی در شبستان مسجد برگزار می شود و آن هم در حالی که عده ای مشغول نماز و عبادت و قرائت قرآن و ادعیه و زیارت نامه ها هستند، تاسیس چنین سالنی در تقویت همدلی مسجدی ها می تواند بسیار نقش آفرین باشد.

 

 

هیئت نوجوانان «یاس علقمه(س)» حلقه وصل بسیج و کانون‌

بچه های پایگاه مقاومت بسیج شهید حسین یساول و کانون فرهنگی هنری کوثر و البته سایر نمازگزاران نوجوان این مسجد، هیئت نوجوان به نام «یاس علقمه(س)» تاسیس کردند و هر هفته مجالس روضه همراه با سخنرانی مذهبی و مداحی برگزار می کنند. معمولا این جلسات هفتگی در روزهای دوشنبه و البته هر زمان که مناسبتی باشد در شب یا شام آن مناسبت، برگزار می شود.

 

مسجد جامع الکوثر در کنار همه این مراکز موثر و موفق، کانون فرهنگی هنری بسیار فعالی نیز دارد. این کانون که بسیار تخصصی در نوجوان و جوان فعالیت می کند در سال 1387 توسط جمعی از جوانان مسجد جامعِ الکوثر نهاده شد. اعضای فعال این کانون تلاش دارند ضمن پرورش نیروهای اثرگذار متدین و متعهد و باسواد و انقلابی، کارکرد اجتماعی مسجد را به جایگاه حقیقی آن نزدیک کنند. البته طبق گفته حجت الاسلام والمسلمین سید مهدی صالحی، مدیر مسئول کانون فرهنگی کوثر، فعالیت رسمی این کانون در سال 1392 آغاز شد و از سال 87 تا سال 92، با عناوین مختلف و ذیل دبیرخانه کانون های فرهنگی هنری مساجد استان تهران فعالیت می کرد.

 

توسعه فعالیت تربیتی از سنین دبستان، ورود به عرصه تربیت نوجوانان دختر با ایجاد واحد خواهران و ایجاد مرکز رشد دانشجویان و طلاب با واحدهایی چون رسانه، پژوهش، کار و اشتغال، فعالیت های جهادی و بصیرت افزایی از جمله فعالیت ها و طرح های کانون فرهنگی هنری کوثر است.

 

کانون فرهنگی هنری کوثر هجده نیروی تربیتی، 50 نیروی تشکیلاتی و 500 مخاطب مرتبط و عضو دارد ضمن اینکه از ظرفیت استادان حوزه علمیه و دانشگاه نیز بهره می برد. این کانون از همه ظرفیت این نیروها برای پیشبرد برنامه های مسجد جامع الکوثر و جذب مردم بهره می برد.

 

آموزش تخصصی نیروها در مرکز تربیت کانون

از نکات بسیار مهم درباره کانون فرهنگی هنری کوثر مرکز تربیت بسیار فعال و به‌روزی است که به نوعی مهم ترین و البته باسابقه ترین بخش کانون فرهنگی هنری کوثر است. هدف اصلی از تشکیل این بخش، تخصصی تر شدن همه فعالیت ها به ویژه در حوزه تربیت مربیان است و اکنون فعالیت های تربیتی در کانون فرهنگی هنری کوثر در سه سطح صورت می گیرد. واحد آموزش این کانون نیز وظیفه نظارت بر محتوای آموزشی مرکز تربیت این کانون را دارد.

 

 

 

 

از جمله فعالیت های کانون فرهنگی هنری کوثر برگزاری دوره آموزشی تربیت جنسی فرزند است. این دوره ویژه مادران و پدرانی است که فرزندی دارند که در دوره دبستان یا آموز متوسطه در حال تحصیل است. دکتر سجاد مهدی زاده، عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق (ع) در گروه فرهنگ و تربیت، مدرس این دوره بود. کانون فرهنگی هنری کوثر همچنین تاکنون چندین مرتبه کارگاه آموزشی مهارت ها و بایسته های پیش از ازدواج را نیز برگزار کرده است.

 

ارتقای سواد رسانه‌ای اهالی

کانون فرهنگی هنری کوثر واحد رسانه بسیار فعالی دارد که در پنج کارگروه آموزش، صوت و تصویر، سایت و فضای مجازی فعالیت دارد. تاکنون این واحد کار طراحی سایت کانون فرهنگی هنری و هیئت یاس علقمه (س) را انجام داده و با همکاری دانشکده رسانه خبرگزاری فارس دوره آموزشی مقدماتی عکاسی برای برادران و خواهران را برگزار کرده است.

 

برگزاری چندین باره دوره آموزش فتوشاپ (Photoshop) و Audition Adobe و ICDL  از اقدامات دیگر این واحد است. کانون فرهنگی هنری کوثر همچنین محل آموزش تخصصی و تولید کلیپ و پادکست توسط بچه های مسجد جامع الکوثر است و همه اینها در جذب حداکثری گروه های مختلف مردم به آن بسیار موثر بوده است.

 

رونق پژوهش و مطالعه با فعالیت‌های هیات اندیشه‌ورز

هیئت اندیشه‌ورز که از مطالبات مقام معظم رهبری است نیز از واحدهای فعال کانون فرهنگی هنری کوثر است که علاوه بر تهیه محتوای لازم برای سایر واحدها و کلیت کانون، جلسات و دوره های آموزشی مفیدی نیز برگزار کرده است. تاکید هیئت اندیشه ورز ارتقای سطح دانش و بینش مسجدی ها از طریق افزایش میزان مطالعه و پژوهش است. ضمناً این هیئت در همین راستا جلساتی با حضور استادان حوزه و دانشگاه به منظور آشنایی با روش تحقیق در علوم انسانی برگزار کرده است.

 

کانون فرهنگی هنری کوثر در حوزه کمک مومنانه نیز فعالیت های خوبی داشته است و در تهیه و توزیع بسته های ارزاق و سایر کمک ها به نیازمندان با مرکز نیکوکاری، هیئت امنا و پایگاه بسیج مسجد جامع الکوثر همکاری خوبی دارد.

 

تربیت نیروهای متعهد و انقلابی از دستاوردهای مهم کانون فرهنگی هنری کوثر است و شخصیت هایی همچون مصطفی میرسلیم، احسان خاندوزی و رضا پویانفر، شهردار منطقه چهار تهران از نمازگزاران مسجد جامع الکوثر هستند که در جلسات کانون فرهنگی هنری کوثر نیز شرکت کرده اند.

 

پایان پیام/ 9